WiekenWegge met de broodbakmachine. Heeft u geen broodbakmachine, bent u meer van het ouderwetse handwerk of combineert u graag beide ambachten? Lees hier dan verder ...
Vul het bakblik van de broodbakmachine met vijfhonderd gram meel, driehonderd milliliter water en tweehonderdvijftig gram krenten en/of rozijnenvulling en stel het bakprogramma in op ‘standaard’.
Smeer een bakblik van ongeveer dertig centimeter in met boter of olie. Kneed ongeveer twintig minuten het deeg. Hoe intensiever er gekneed wordt, hoe beter het eindresultaat zal zijn. Het deeg is voldoende gekneed, als u van het deeg een zeer dun vliesje kunt trekken. Maak na het kneden een bol van het deeg en laat het deeg twintig minuten rijzen op een warme plaats, afgedekt met een vochtige theedoek. Kneed het deeg nog even flink door, vorm het weer tot een bol, en laat het nogmaals twintig minuten rijzen. Nu kan het deeg ‘opgemaakt’ worden voor in een bakblik.
Sla de bol plat, tot een ovaal. Vouw beide zijden iets overlappend naar binnen. Druk de, nu rechthoekige, deegplak plat tot ongeveer anderhalve centimeter dikte. Maak de plak net zo breed als het bakblik. Rol nu de plak van boven naar beneden netjes op (niet te strak). En leg het deegstuk met de naad naar onderen in het bakblik.
Dek het brood af met een vochtige doek of een stuk plastic en laat het deeg nog ongeveer een uur rijzen op een warme plek. Zorg ervoor dat het deeg niet uitdroogt. Verwarm de oven tot 225-230°C | gasoven stand 5/6. Zet na het uur rijzen het bakblik in de oven en bak het ongeveer veertig minuten gaar. Zet voor een mooiere korst een bakje met water onderin de oven. Om te controleren of het brood gaar is, haal je het brood voorzichtig uit het blik en klop je op de onderkant van het brood. Als het hol klinkt is het brood gaar. Haal het brood, als het gaar is en voldoende kleur heeft, direct uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen.
Vul het bakblik van de broodbakmachine met vijfhonderd gram meel, driehonderd milliliter water en tweehonderdvijftig gram krenten en/of rozijnenvulling en selecteer het programma ‘deeg’. Wanneer het programma afgelopen is haalt u het deeg uit de machine en kunt u vanaf hier verder met het handwerk.
Smeer een bakblik van ongeveer dertig centimeter in met boter of olie. Sla de bol plat, tot een ovaal. Vouw beide zijden iets overlappend naar binnen. Druk de, nu rechthoekige, deegplak plat tot ongeveer anderhalve centimeter dikte. Maak de plak net zo breed als het bakblik. Rol nu de plak van boven naar beneden netjes op (niet te strak). En leg het deegstuk met de naad naar onderen in het bakblik.
Dek het brood af met een vochtige doek of een stuk plastic en laat het deeg nog ongeveer een uur rijzen op een warme plek. Zorg ervoor dat het deeg niet uitdroogt. Verwarm de oven tot 225-230°C | gasoven stand 5/6. Zet na het uur rijzen het bakblik in de oven en bak het ongeveer veertig minuten gaar. Zet voor een mooiere korst een bakje met water onderin de oven. Om te controleren of het brood gaar is, haal je het brood voorzichtig uit het blik en klop je op de onderkant van het brood. Als het hol klinkt is het brood gaar. Haal het brood, als het gaar is en voldoende kleur heeft, direct uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen.
Wiekenweg 3
7021KG Zelhem
T: +31(0)314-769038
E: meel@coopsmolen.nl
KvK: 70669929
BTW: NL858415173B01