Coops Molen
Volg de Restauratie
Scheurrand Scheurrand
Historie
Restauratie
Stichting
Vrienden
Toekomst
Contact
Historie
Restauratie
Stichting
Vrienden
Toekomst
Contact

04/12/2020

Plaatsen electriciteit in de molen

lees meer

23/10/2020

Puntjes op de i - opleverpunten

lees meer

08/10/2020

Plaatsing 4 eiken toegangspoorten

lees meer

07/10/2020

Voortzetting werkzaamheden aan het molenerf

Weer en wind hielden de broers Peter en Gert Jan (en wat hulptroepen) niet tegen om de klus naar zeer grote tevredenheid te klaren.

lees meer

02/10/2020

Start werkzaamheden aan het molenerf

Blij zijn we met De Heesterhof hoveniers die door ons gevraagd zijn om bij de Coops Molen het molenerf aan te leggen. Na een paar dagen is er al een hoop werk verzet en beginnen de contouren al langzaam zichtbaar te worden.

lees meer

14/08/2020

Plaatsen luiwerk, stellen steenspillen & afronden maalgedeelte

Een week met tropische temperaturen maar dat weerhield André er ook ditmaal niet van om als een dolle te keer te gaan, prachtig werk te leveren en daarbij ook nog eens een goed humeur te behouden in een wel hele warme molen.

lees meer

06/08/2020

Ophalen van de schaftkeet & de dranghekken

Het einde van de restauratie komt nu langzamerhand in zicht! Hoewel de werkzaamheden in de molen nog heel even doorgaan, werd de bouwplaats deze week alvast leeggehaald. Schaftkeet en dranghekken werden verwijderd waardoor er nu weer een zee aan ruimte en een prachtig zicht op de molen is ontstaan.

29/07/2020

Steenspillen, meelbakken & meelpijpen

Afgelopen week was André er weer, ditmaal samen met Peter. Vele onderdelen al eerder in de werkplaats vervaardigd, werden naar Coops Molen getransporteerd.

lees meer

10/07/2020

Voorhangen van de zeilen, werk aan de kruilier & de maalstenen

In week 28 was André er weer, op dinsdag samen met Rick en op vrijdag samen met Joep.

lees meer

30/06/2020

Werk aan de kruilier en de maalstenen

lees meer

23/06/2020

Plaatsen van de molenstenen

Na een hele lange pauze heeft de molenmaker de al eerder in de werkplaats weer gebruiksklaar gemaakte molenstenen én de speciaal voor de Coops Molen gemaakte steenkraan gebracht.

lees meer

30/04/2020

Diverse werkzaamheden

lees meer

23/04/2020

Ophalen van het nooddak, montagewerk aan bonkelaar/luitafel en raampje schilderen in `Coops Wit`

Het nooddak had hier zijn dienst lang genoeg bewezen en werd dus opgehaald om ergens anders weer tijdelijk een romp af te kunnen dichten.

lees meer

17/04/2020

Het ophekken van de roeden

Afgelopen dinsdagmiddag hebben de Meester Molenmakers na het steken van de roeden al een begin gemaakt met het aanbrengen van de hekken aan de roeden.

lees meer

14/04/2020

Het steken van de roeden

Dinsdag 14 april om klokslag 08.00 uur ging het dan eindelijk gebeuren, de roeden van de Coops Molen werden in alle vroegte gestoken. De Coronacrisis en de door de overheid afgekondigde maatregelen trokken begrijpelijkerwijs een grote streep door alle bijbehorende feestelijkheden.

lees meer

27/03/2020

Het hekwerk voltooid

Het precisie-werkje van het hekwerk maken is nagenoeg voltooid. Naast het hekwerk worden ook de borden aan de voorkant van de roeden op maat gemaakt. De borden zorgen (net als het zeil) ook voor windvang, zodat de molen bij stevige wind ook zonder zeil kan worden gedraaid. De dwarslatten van het hekwerk worden genummerd en er weer uitgehaald om binnenkort de roeden in de askop te kunnen plaatsen

18/03/2020

Plaatsen springijzer en klapmutsen

Het ophekken gaat buiten de molen op de grond rustig door. Oók buiten, maar dan ter hoogte van de kap, worden bovenop de schoren de klapmutsen (ook wel: petten) aangebracht. Binnenin de molen wordt het springijzer geplaatst en wordt verder gewerkt aan de constructie van de vang,

lees meer

12/03/2020

We hebben een ezel in de kap ..........en balken

Alle onderdelen (waaronder de ezel) om de draaiende molen af te kunnen remmen en stil te zetten worden aangebracht. Bovendien wordt vandaag begonnen met het ophekken van de roeden. De roeden liggen nog op de grond vóór de molen en aan elk eind van de twee roeden worden de dwarslatten van het hekwerk op maat gemaakt en los aangebracht: daarmee krijgen de wieken hun vorm.

lees meer

11/03/2020

De molen krijgt zijn staart

De gehele staart werd vandaag door Gerben, Joep en Rick van molenmaker Vaags in één dag geplaatst. Niets dan lof voor deze vaklui!

lees meer

06/03/2020

Omroep Gelderland: plaatsing van de kap

Onder "lees meer" een video-impressie van het plaatsen van de kap en gesprek met Hélène Pellegrini, eigenaresse van de Coops Molen

lees meer

06/03/2020

De kap zit er op!

Vanmorgen om 10.00 uur werd de nieuwe kap op de molen geplaatst. De bouwers waren al vanaf 7.00 uur in touw. Om 8.00 uur werd de hijskraan in stelling gebracht en twee uur later zat ie erop.

lees meer

05/03/2020

Aanhelen vloer, deuren plaatsen

In deze week op dinsdag en woensdag komen Hans en René van aannemersbedrijf Nijland de vloer aanhelen (aanwerken naar de bestaande vloer), de vier deuren plaatsen en brengen ze voegen aan rondom de reeds geplaatste ramen.

lees meer

27/02/2020

"Aankleding" molen wordt gebracht

De in de werkplaats gemaakte deuren, luiken, ramen, trappen en het bijbehorende hang- en sluitwerk worden gebracht en er wordt een begin gemaakt met het plaatsen hiervan.

lees meer

25/02/2020

Molenbaard en askop

Een mooie dag voor weer wat werkzaamheden aan de kap. De molenbaard waarvan het opschrift ingesneden en vervolgens geverfd is, bestaat uit de naam van de molen en de jaartallen (van de bouw en de restauratie). Deze fraaie baard werd onder de kap op maat gemaakt. Verder nog wat laatste afwerkingen aan het dakleer en tot slot werd ook nog de ster op de askop in de primer gezet.

lees meer

21/02/2020

Bliksemafleider gemonteerd/kap bekleed met dakleer

Het gaat nu hard, elke dag is er weer grote vooruitgang te zien! Zo zijn in de afgelopen week de vloeren van de zolders afgemaakt, is de koperen bliksemafleider rondom de molen gemonteerd en is de kap met dakleer bedekt.

lees meer

14/02/2020

Vloeren leggen

Een paar dagen geleden zijn Berry, Joep en Rick van molenmaker Vaags begonnen met het vervangen van slechte draagbalken en het bekleden met de houten vloerdelen van de zolders (de verschillende "etages") in de molen.

lees meer

06/02/2020

Vloerdelen gebracht/aanbrengen bitumen onderlaag kap

Een goed gevulde dag met een komen en gaan van auto's, busjes, een vrachtwagen en heel veel mensen. De ochtend ging al vroeg van start met maar liefst vier molenmakers. Een deel van het hout voor de vloeren werd gebracht evenals wat onderdelen van de kap.

lees meer

30/01/2020

Tien kilometer roede

Molenmaker Vaags vierde vandaag een mijlpaal en wij vierden dit bijzondere moment met hen mee. De vervaardiging van de laatste molenroede voor Coops Molen bracht de teller op een totaal van maar liefst 10 kilometer aan gelaste molenroeden door de jaren heen en dat verdient natuurlijk een mooie foto van de meester-lassers én het historische punt.

25/01/2020

Lange schoren worden gezaagd

Voor de kerstvakantie zijn door de vrijwilligers van de zaagmolen Agneta de twee korte schoren al gezaagd en vandaag gaat het verder met de eerste lange schoor, met een lengte van ruim 13 meter. Deze krijgt volgende week de tweede zaging, waarna in de daar opvolgende twee weken de andere lange schoor wordt gezaagd.

lees meer

21/01/2020

Affrezen van de maalstenen

De originele maalstenen konden worden gebruikt in de gerestaureerde molen. Ze lagen als sierstenen bij de zij-ingang van het woonhuis in de grond en waren goed geconserveerd gebleven. Om gebruiksklaar te worden gemaakt gaan ze naar de Deventer Steenhouwerij.

lees meer

17/01/2020

Aanbrengen kleedhout

Het miezerde dus moest het kleedhout er nu toch echt op. Een heel tijdrovend en precies werkje, waarbij latten van grenenhout voorzichtig worden gebogen in de vorm van de kap om vervolgens in elkaar te worden geklikt middels een mes-en-groefverbinding, waarna ze op de spanten worden vastgespijkerd.

lees meer

16/01/2020

De kap krijgt vorm

Een prachtige dag, lekker zonnig dus perfect weer om in de buitenlucht weer een flinke slag te slaan. En dat gebeurde... in een razend tempo veranderden de op zichzelf staande onderdelen (zie "lees meer") in een prachtig vormgegeven kap.

lees meer

13/01/2020

Vaags brengt onderdelen naar Wiekenweg, molenstenen gaan mee terug

Met een grote vrachtwagen voorzien van een lange kraan en een bus met aanhangwagen werden de eerste door Vaags in de werkplaats gemaakte onderdelen naar de molen gebracht.

lees meer

10/01/2020

De nieuwe ramen, deuren en luiken liggen klaar

Na de kerstvakantie liggen in de werkplaats van aannemersbedrijf Nijland in Lintelo de speciaal voor de Coops Molen gemaakte ramen, deuren en luiken op ons te wachten. Waar mogelijk heeft Nijland aan de hand van de vergane deuren en ramen in de molen, de nieuwe onderdelen weer zo origineel mogelijk nagemaakt. Prachtig gewoon!

lees meer

13/12/2019

Restauratie binnenmuren / de molen krijgt kleur

De laatste paar weken van dit jaar staan geheel in het teken staan van de restauratie van de binnenmuren door René van aannemer Nijland. Het oude stucwerk (dat op een aantal plaatsen al verdwenen is en op veel andere plaatsen poreus als poeder) wordt verwijderd met als resultaat dat de binnenste rode steenlaag van de romp weer in beeld komt.

lees meer

07/12/2019

Korte schoren worden gezaagd

Wij waren vanochtend uitgenodigd voor een bijzonder moment op de zaag- en korenmolen ‘Agneta’ te Ruurlo; het zagen van de eerste van twee korte schoren voor de Coops Molen.

lees meer

04/12/2019

Inmetselen gerestaureerde balkkoppen

De laatste balkkoppen zijn onder handen genomen en een prachtig houten sleutelstuk werd geplaatst. De uitgehakte stenen rond de gerestaureerde balkkoppen zijn opnieuw aangebracht. De meeste spullen zijn nadien opgeruimd, ingepakt en meegenomen. Vaags Molenwerken is hier voorlopig even klaar.

08/11/2019

Ondertussen in de werkplaats van Vaags

Terwijl er heel hard wordt gewerkt op locatie, zit men ook niet stil in de werkplaats van Vaags Molenwerken. Al weken lang is men bezig met het vervaardigen van het bovenwiel waarbij de twee originele plooistukken worden verwerkt, met de kap, de stalen roeden en het smeedwerk voor de deuren en luiken.

lees meer

07/11/2019

Voegwerk afgerond

We moesten even geduld hebben, maar deze week heeft Takkenkamp Gevelonderhoud BV de werkzaamheden hervat. In precies drie en een halve dag hebben vader Marcel en zoon Marco (Team M&M) het resterende deel van het voegwerk afgemaakt.

lees meer

16/10/2019

Terugplaatsing "eerste steen"

In de afgelopen maanden zijn al heel wat stenen gemetseld, maar de kers op de taart is toch echt wel de terugplaatsing van de zogenaamde 'eerste steen'. In het jaar 1818 legden Derk Coops en zijn echtgenote Wilhelmina Johanna Coops-Coops bij de bouw van hun ‘Nieuwe Molen’ de eerste steen.

lees meer

10/10/2019

Restauratie van de balkkoppen

Vanaf donderdag 10 oktober tot begin december staat de restauratie voornamelijk in het teken van de vervanging van de vergane balkkoppen in de molen. Eerst wordt het slechte gedeelte van de balk (altijd de kop, omdat die in de muur steekt en dus meer invloed van intrekkend vocht ondervindt) verwijderd. In het goede gedeelte worden sleuven gefreesd en een wapening van dikke betondraden aangebracht. Om het uitstekende deel van de wapening wordt epoxy gegoten.

lees meer

02/10/2019

(Her)plaatsen oude en nieuwe natuurstenen blokken

Er is vandaag weer een begin gemaakt met de laatste metselwerkzaamheden en het plaatsen en herplaatsen van nieuwe en oude natuurstenen blokken. Ook delen van de vloer op de begane grond zijn weer zichtbaar gemaakt: een prachtige vloer kwam hierbij tevoorschijn.

lees meer

30/07/2019

Plaatsing tijdelijke noodkap

Zoals wellicht bekend stonden er al geruime tijd twee nooddak delen bij de Coops Molen gestald in afwachting van het moment dat de ingepakte steiger net voor de bouwvakvakantie zou worden afgebroken en het mobiele nooddak op de Coops Molen zou kunnen worden getakeld.

lees meer

29/07/2019

De steigers zijn verwijderd

Begin april gingen de steigerbouwers aan de slag met het opbouwen van de steiger en het geheel inpakken van de Coops Molen die hierdoor een aantal maanden aan ieders zicht zou worden onttrokken.

lees meer

16/07/2019

Nieuwe eiken kruivloer

Het met beleid gedemonteerde tweehonderd jaar oude kruiwerk (kuip, rail en kruivloer) was al eerder door de molenmakers naar de werkplaats getransporteerd om daar te worden gerestaureerd. De oude kruivloer bleek helaas niet meer te redden en Vaags Molenwerken heeft hiervoor in de plaats dan ook een nieuw exemplaar moeten vervaardigen.

lees meer

09/07/2019

Het voegwerk is gestart

Restauratie is een mooie, maar ook complexe taak en vraagt om een grondige voorbereiding.

lees meer

05/07/2019

En toen waren de kardoezen zwart

Houtcoat Teerlook Zwartmat

27/06/2019

Gevelreiniging

Gevels worden door tijd en weerselementen aangetast. Mos, algen, roet, vervuiling door milieu en mens maar ook kleurverschil zorgen voor een vermindering van de beschermende en esthetische waarde.

lees meer

21/06/2019

Laatste handelingen metselaars

De metselaars waren vanmiddag dan echt voor het laatst.

lees meer

19/06/2019

Metselwerk in afrondende fase

De op afgelopen maandag geplaatste kardoezen zijn vandaag in het metselwerk vastgezet. Het metselwerk aan de romp komt hiermee nu echt in een afrondende fase.

lees meer

17/06/2019

Kardoezen voor de kruivloer

Bij een stenen windmolen wordt de kruivloer waarop de kap draait, met kardoezen vastgezet in het metselwerk van de molen.

lees meer

07/06/2019

Een drukte van jewelste

De molenmakers waren er niet maar de mannen van onderaannemer Nijland natuurlijk wel en die metselden er ook vandaag weer lustig op los.

lees meer

06/06/2019

De molenstenen worden verplaatst

Naast het dagelijkse metselwerk en het omruilen van de Pipowagen tegen een groter model schaftkeet, werden er vandaag maar liefst vier grote, zware molenstenen van hun plaats gelicht.

lees meer

05/06/2019

Kapzolder geplaatst

Een bijzondere dag! Nadat gisteren de balken van de kapzolder zijn geplaatst is er vandaag een noodvloer aangebracht.

lees meer

04/06/2019

Nooddak delen geleverd

Vandaag heeft Molenmaker Vaags zijn werkzaamheden hervat. Met grote vrachtwagen en grote bus met aanhanger vol met materialen kwamen ze hier vanochtend met drie man sterk aan.

lees meer

24/04/2019

Uithakken resterend voegwerk

Vandaag is een start gemaakt met het uithakken van het resterend voegwerk zodat de voegen na het inboeten van het metselwerk kunnen worden vervangen.

lees meer

17/04/2019

Nooddak verwijderd

De Coops Molen is in 1939 onttakeld. Hierbij zijn het wiekenkruis, de kap en het gaande werk verwijderd. De kruivloer en de kuip bleven onaangeroerd. De uit vier bouwlagen bestaande romp werd voorzien van een nooddak.

lees meer

12/04/2019

Hoedje van...

Door drie man sterk en in drie uur tijd werd deze ochtend het groene gevaarte van Zelhem voorzien van een voor eenieder goed zichtbare hoed gemaakt van witte krimpfolie.

lees meer

12/04/2019

Inkrimpen

Vandaag was het de beurt aan een bedrijf uit Sneek, zij zijn gespecialiseerd in het professioneel aanbrengen van krimpfolie op elk denkbaar object.

lees meer

11/04/2019

Operatie Coops Molen

De steigerbouwers uit Emmen bouwden er ook vandaag weer lustig op los, de top werd bereikt en de Coops Molen werd in een mooie groene operatiejas gehuld.

08/04/2019

Stroop de mouwen op!

Het was een heerlijke dag, in alle opzichten. Al heel vroeg stonden de steigerbouwers uit het Noorden des lands aan onze poort, klaar om de mouwen op te stropen.

lees meer

05/04/2019

Plaatsing steigers

Vanochtend heel vroeg werden wij verrast door 'Klijnstra Steigerbouw BV' uit Groningen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het monteren, demonteren en verhuren van alle mogelijke steigers.

lees meer

29/03/2019

De restauratie is begonnen!

Op 18 maart is de restauratie van de romp begonnen. De stenen zijn speciaal voor de molen gebakken bij baksteenfabriek Vogelensangh in Deest. De nieuwe stenen worden gebruikt om de buitenmuur te restaureren.

lees meer

18/03/2019

En nu aan het werk!

Na een lange winterstop zijn de herstelwerkzaamheden aan de Coops Molen vandaag 18 maart 2019 hervat. In de komende weken zal Aannemersbedrijf Nijland zich over de Coops Molen romp gaan ontfermen.

23/01/2019

Winterstop

De restauratie ligt sinds vorig najaar stil. Het wachten is o.a. op de stenen die momenteel gebakken worden in een steenfabriek in de buurt.

lees meer

Vrienden worden
Spacer

Adres

Wiekenweg 3
7021KG Zelhem

T:  +31(0)314-769038
E:  meel@coopsmolen.nl
KvK: 70669929
BTW: NL858415173B01

Spacer

Social Media

• Facebook
• Youtube
Linkedin
Twitter
Instagram

Spacer

Links

• Voorwaarden
• Cookies & Privacy

ANBI

 

Naar boven

Landschap Landschap Derk Derk

Ontwerp

Toonworkz Zutphen Toonworkz Zutphen

Realisatie

GoodDave Webdesign Zutphen GoodDave Webdesign Zutphen