Van bouwval tot pronkstuk!
Scheurrand Scheurrand
Historie
Restauratie
Stichting
Vrienden
Toekomst
Contact
Historie
Restauratie
Stichting
Vrienden
Toekomst
Contact

Van bouwval tot pronkstuk!

Over Coops Molen
Over Coops Molen
Over Coops Molen

Het idee! Wij voelen ons heel erg vereerd dat we begin mei door Annemarie Kleve van Anders2 zijn benaderd met het idee een boek te maken over het verhaal van de Coops Molen. Zij volgde al een tijdje de ontwikkelingen rondom de molen en stelde zich de vraag hoe bijzonder het wel niet zou zijn om het gehele proces vanaf de aankoop van een molen, de gehele restauratie met alle keuzes die daarin moeten worden gemaakt, tot het uiteindelijke resultaat en de hieruit voortvloeiende plannen voor de toekomst, te bundelen tot een verhaal.

Haar antwoord hierop was dat het beeldverhaal van de restauratie van de Coops Molen zeker een boek verdiend en dat deze dan tijdens de officiële opening van de molen begin mei 2020 gepresenteerd zou moeten gaan worden.

Het verhaal van de restauratie
Er komt veel kijken bij de restauratie van een tweehonderd jaar oude molen en er zijn maar weinigen die weten wat hierover aan de tafel van de molenaar wordt besproken. Tezamen met de bouwmeester en de meester molenmakers worden er dagelijks veel belangrijke beslissingen genomen.

Gemaakte keuzes en genomen besluiten worden nu al in hoofdlijnen op social media gedeeld. De foto’s van de verschillende fases in het restauratietraject en de keuzes voor de verschillende materialen lenen zich echter ook bij uitstek voor een prachtig beeldverhaal. Het is oprecht bijzonder dat de benodigde bouwstenen nog steeds op traditionele wijze voor deze molen konden worden gebakken en wat zouden deze stenen zijn zonder een juiste samenstelling van de voeg. Een beeldverhaal dat niet alleen handelt over cultureel erfgoed met een lange historie maar ook over de bijzondere weg van een bouwval, door eenieder al jaren geleden opgegeven, tot het pronkstuk dat het nu aan het worden is. Dankzij de zorg, liefde en aandacht van de eigenaar gecombineerd met de kennis, kunde en het vakmanschap van het bouwteam gaat het lukken om binnen vijf jaar deze enorme klus te klaren. De gemeente Bronckhorst en zijn inwoners hebben straks na tachtig jaar weer een draaiende molen, een landmark waar iedereen met recht trots op mag zijn!

Inhoud van het boek
Het boek neemt je mee op de avontuurlijke reis van idee, naar tekening tot eindresultaat en dat middels verrassende beelden, inspirerende foto’s en mooie verhalen die samen een nieuwe frisse kijk geven op deze voor Nederland unieke molen.

Dit beeldverhaal van belangrijke momenten in het restauratietraject wordt aangevuld met smaakmakers die je als vanzelf nog meer deelgenoot maken van het geheel. Het verhaal over de boer die zijn graan hier liet malen, de soorten graan die hij verbouwde maar ook de namen door hem aan percelen gegeven, namen die wellicht weer kunnen gaan herleven in de producten van de toekomst. Het verhaal van een oud medewerker over het meel dat hier vroeger werd gemalen en hoe dit destijds allemaal in zijn werk ging. De oude, gevonden materialen, de labels van de meelzakken en de oude foto’s, ze vertellen allemaal het verhaal van een eeuwenoud ambacht, oer Hollandse historie vermengd met een vleugje Italië.

Na het lezen van het boek weet je waarom de Coops Molen zo bijzonder is en zul ook jij hem voor altijd in je hart sluiten. Iedere liefhebber van cultureel erfgoed, geïnteresseerde van de Nederlandse historie, molenliefhebber maar ook de “gewone” bezoeker van deze molen zou dit boek in huis moeten hebben als blijvende herinnering aan een bijzondere prestatie die hier is neergezet.

Van bouwval tot pronkstuk!
Ideeën werden besproken, gesprekken met derden gevoerd, een werktitel voor het boek bedacht en nu rest ons alleen nog het financiële plaatje rond te krijgen zodat we het idee ook daadwerkelijk kunnen omzetten in een tastbaar boek. Hiertoe zijn wij een Crowdfunding actie gestart (https://www.voordekunst.nl/projecten/9407-van-bouwval-tot-pronkstuk) waarin allerhande pakketten worden aangeboden die ons moeten helpen bij de financiering van dit bijzondere project.

?? Like, Deel en Ondersteun ons zoveel je kan zodat wij ook deze droom kunnen verwezenlijken. Dank, dank, dank!

Van bouwval tot pronkstuk! De crowdfundingcampagne Van bouwval tot pronkstuk! staat op voordekunst.nl. Doneer nu en maak dit project van Anders2 mogelijk!voordekunst.nl

Vrienden worden
Spacer

Adres

Wiekenweg 3
7021KG Zelhem

T:  +31(0)314-769038
E:  meel@coopsmolen.nl
KvK: 70669929
BTW: NL858415173B01

Spacer

Social Media

• Facebook
• Youtube
Linkedin
Twitter
Instagram

Spacer

Links

• Voorwaarden
• Cookies & Privacy

ANBI

 

Naar boven

Landschap Landschap Derk Derk

Ontwerp

Toonworkz Zutphen Toonworkz Zutphen

Realisatie

GoodDave Webdesign Zutphen GoodDave Webdesign Zutphen