De kap zit er op!
Scheurrand Scheurrand
Historie
Restauratie
Stichting
Vrienden
Toekomst
Contact
Historie
Restauratie
Stichting
Vrienden
Toekomst
Contact

De kap zit er op!

Over Coops Molen
Over Coops Molen
Over Coops Molen

Vanmorgen om 10.00 uur werd de nieuwe kap op de molen geplaatst. De bouwers waren al vanaf 7.00 uur in touw. Om 8.00 uur werd de hijskraan in stelling gebracht en twee uur later zat ie erop.

De datum 6 maart 2020 zal de geschiedenisboeken in gaan als de dag dat Coops Molen na ruim tachtig jaar weer een heuse kap kreeg. Het was heel vroeg en heel koud maar de aanwezigheid van de vele belangstellenden was hartverwarmend. Het terrein was zo ingericht dat de werklui veilig en ongestoord hun werkzaamheden konden uitvoeren en de aanwezigen hadden op gepaste afstand toch een geweldig zicht op wat er allemaal gebeurde. De plaatsing van de kap was met recht een mijlpaal, een kers op de taart, een bekroning van al het harde werken. Wat zijn we trots en wat hebben we ontzettend genoten van deze fantastische dag. Een dag waar we nog vaak en met heel veel plezier aan zullen terugdenken.

Gerben Vaags, meester molenmaker, dirigeert de kraanmachinist, zodat de kap in één keer goed op de romp komt te liggen.
Daarvoor waren eerst drie grote onderdelen ín de molen, te weten a.de koningsspil (grote verticale balk, die vanaf de bovenas het binnenwerk van de molen, het zogenaamde gaande werk, aandrijft), b.het spoorwiel (dat bovenop de koningsspil wordt bevestigd) én c.de bonkelaar (de overbrenging tussen het bovenwiel, dat om de wiekenas ligt, en het spoorwiel) via de “onthoofde” romp naar binnen gehesen en op hun plaats gebracht.

Vrienden worden
Spacer

Adres

Wiekenweg 3
7021KG Zelhem

T:  +31(0)314-769038
E:  meel@coopsmolen.nl
KvK: 70669929
BTW: NL858415173B01

Spacer

Social Media

• Facebook
• Youtube
Linkedin
Twitter
Instagram

Spacer

Links

• Voorwaarden
• Cookies & Privacy

ANBI

 

Naar boven

Landschap Landschap Derk Derk

Ontwerp

Toonworkz Zutphen Toonworkz Zutphen

Realisatie

GoodDave Webdesign Zutphen GoodDave Webdesign Zutphen